Η «γέννηση» του Ούζου στον Τύρναβο

Το ούζο είναι πιθανότατα το πιο διάσημο ελληνικό ποτό παγκοσμίως. Στη συνείδηση των περισσότερων έχει ταυτιστεί με το όμορφο νησί της Μυτιλήνης. Λίγοι γνωρίζουν ότι «γεννήθηκε» στον Τύρναβο!

Η «γέννηση» του Ούζου στον Τύρναβο

Το Ούζο, το απόσταγμα που κάποτε ήταν γνωστό ως «ματαβρασμένο ρακί», «βαφτίστηκε» στον Τύρναβο τον 19ο αιώνα κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία. Ιδού πως περιγράφει τη διαδικασία «ονοματοδοσίας» ο σπουδαίος Τυρναβίτης φιλόλογος και γλωσσολόγος, Αχιλλέας Τζάρτζανος

«Βρισκόταν τότε στον Τύρναβο ένας στρατιωτικός γιατρός του Τουρκικού στρατού, Αρμένιος, ονομαζόμενος Σταυράκ-μπέης, ο οποίος είχε μεγάλη φιλία με δύο προκρίτους Τουρναβίτες, τον Αντώνιον Μακρήν, υφασματέμπορον, και τον Δημήτριον Δουμενικιώτην, παντοπώλην και ποτοποιόν, και η παρέα αυτή των τριών φίλων τακτικά μεσημέρι και βράδυ έπαιρνε το ορεκτικό της, το «ματαβρασμένο ρακί», το σημερινό ούζο, σαν να λέμε.

O Σταυράκ-μπέης, επειδή, φαίνεται, είχε ιδιαίτερη αγάπη στο ποτό αυτό, επήγε κάποτε στο εργοστάσιο του Δ. Δουμενικιώτη και εκεί επιτόπου, όπως λέμε, του συνέστηκε να πρoσθέση και κάποια άλλη ουσία, για να βγη ρακί σε καλύτερη ποιότητα. Και πράγματι, όταν έγινε η απόσταξις σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού κι επήγαν οι τρεις φίλοι να δοκιμάσουν το απόσταγμα της ημέρας εκείνης, ο Αντώνιος Μακρής πρώτος, μόλις το εδοκίμασε, υπερευχαριστήθηκε και ανεφώνησε: “Μωρέ, τι είναι αυτό; Αυτό είναι ούζο Μασσαλίας!”». 

Την εποχή εκείνη η φράση «Ούζο Μασσαλίας» (“Uso Marsiglia” – «προς χρήσιν Μασσαλίας») ήταν ταυτόσημη της υψηλότατης ποιότητας. Αυτά και άλλα πολλά για τα τυρναβίτικα αποστάγματα μπορείτε να μάθετε στο Μουσείο Αμπέλου – Οίνου – Οίκου Ανθρώπου (Τηλ. 2492350100), στο Αρχοντικό Καράσσου, ένα από τα ομορφότερα κτήρια της πόλης.

Σχετικά Tags

Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή

Κοντινοί προορισμοί

Ανακαλύψτε την ευρύτερη περιοχή