ΣΚΙΑΘΟΣ - Η "Κοσμοπολίτισσα"
ΣΚΙΑΘΟΣ 20oC

ΣΚΙΑΘΟΣ - Η "Κοσμοπολίτισσα"

Οι υπέροχες παραλίες, η έντονη νυχτερινή ζωή και οι πολύ καλές τουριστικές υποδομές είναι τα τρία βασικά στοιχεία που έχουν φέρει τη Σκιάθο πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς στο «εσωτερικό» του νησιού και η προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων προσέθεσαν έναν επιπλέον λόγο για να την επισκεφθείτε.

Με απόσταση 41 ναυτικών μιλίων από τον Βόλο και μόλις 2,4 μιλίων από τις ακτές του Νότιου Πηλίου, η Σκιάθος είναι το νησί των Σποράδων που βρίσκεται εγγύτερα στην ενδοχώρα. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι είναι το μοναδικό νησί του συμπλέγματος που διαθέτει αεροδρόμιο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο. Επιπροσθέτως, αποτελεί μια εξαιρετική «βάση» για τους ιστιοπλόους που επιθυμούν να εξερευνήσουν αυτή τη μαγική πλευρά του Αιγαίου. Αρκούν αυτοί οι πρακτικοί λόγοι να δικαιολογήσουν το “success story” του νησιού; Ασφαλώς, όχι!

Πρώτα απ’ όλα, η Σκιάθος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί με διακριτό «χαρακτήρα» και τουριστική «παράδοση». Έχει χαρακτηριστεί Τοπίο Εθνικής Αξίας καθώς διαθέτει εντυπωσιακές παραλίες, εναλλαγή φυσικών τοπίων -παρά το μικρό της μέγεθος -, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και πανάρχαια ιστορία.

Το νησί κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό, που διατηρεί το ίδιο όνομα στο πέρασμα των χιλιετιών. Κατοικήθηκε αρχικά κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς, αργότερα πιθανόν και από Κρήτες. Στα 800 π.Χ, η αρχαία πόλη βρισκόταν περίπου στη θέση της σημερινής και παρέμεινε εκεί μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κάτοικοι, λόγω συνεχών πειρατικών επιδρομών, αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη μεσαιωνική πρωτεύουσα, το Κάστρο, στα βόρεια του νησιού. Αν και το Κάστρο εγκαταλείφθηκε το 1830, με την ενσωμάτωση της Σκιάθου στο Νέο Ελληνικό Κράτος, μια επίσκεψη στα ερείπια του πάνω στον επιβλητικό βράχο, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε!

Image
Σκιάθος

 

Η Πόλη της Σκιάθου

Η Πόλη της Σκιάθου είναι στην ουσία ο μοναδικός οικισμός και η διαρκώς παλλόμενη «καρδιά» του νησιού. «Επανιδρύθηκε» στη θέση της αρχαίας πόλης, μετά την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και την εγκατάλειψη του Κάστρου. Εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά τους επισκέπτες που έρχονται με το καράβι, με την πυκνή δόμηση, τη αμφιθεατρική χωροταξία και την πολύ όμορφη, μικρή χερσόνησο, το Μπούρτζι να την χωρίζει στα δύο. Το Μπούρτζι, αυτός ο κατάφυτος βράχος, φιλοξενούσε κάποτε, Ενετικό κάστρο, μετά την απελευθέρωση Λαζαρέτο (λοιμοκαθαρτήριο), στις αρχές του 20ου αιώνα Δημοτικό Σχολείο και σήμερα ένα όμορφο καφέ – εστιατόριο, αλλά και το βραβευμένο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου που ταξιδεύει τον επισκέπτη στους δύο αιώνες ναυπηγικής και ναυτικής Ιστορίας του νησιού. Πάνω απ’ όλα, το Μπούρτζι, χωρίζει τα λιμάνια της πόλης σε «παλιό» και «νέο».

Το επίκεντρο της κοινωνικής και εμπορικής ζωής είναι ο Πεζόδρομος Παπαδιαμάντη με δεκάδες καταστήματα πάσης φύσεως και κίνηση όλο το 24ώρο. Σ’ ένα παράδρομο του θα βρείτε το Σπίτι – Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οίκημα όπου γεννήθηκε και έζησε ο επιφανέστερος Σκιαθίτης, ο «κοσμοκαλόγερος» των Ελληνικών Γραμμάτων. Στον πεζόδρομο θα βρείτε και το «Σκιαθίτικο Σπίτι», μια αξιέπαινη ιδιωτική προσπάθεια, η οποία διασώζει τον τρόπο ζωής του περασμένου αιώνα στους χώρους ενός παλιού πέτρινου διώροφου οικήματος. Ανατολικά του πεζόδρομου βρίσκεται ο λόφος με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το σημείο με την ωραιότερη πανοραμική θέα της πόλης. 

Image
Σκιάθος

Μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Σκιάθου χάθηκε με τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Γερμανούς το 1944. Παρ’ όλα αυτά παραμένει γραφική καθώς έχει διατηρηθεί η χαμηλή δόμηση και τα στενά σοκάκια με τις μικρές πλατείες πάντα προδιαθέτουν για ωραίες, «άσκοπες» βόλτες. Αν θέλετε όμως να βιώσετε πραγματικά την ατμόσφαιρα της «παλίας» Σκιάθου και να δείτε κάποια σωζόμενα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, θα πρέπει να περπατήσετε στις Πλάκες,  έναν «λαβύρινθο» από στενά δρομάκια στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης.

«Κάτω» από τις Πλάκες, το παλιό λιμάνι, είναι μια από τις πιο ζωντανές «γωνιές» της πόλης με πολλά εστιατόρια και καφέ. Πιθανότατα είναι το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσετε τη βραδινή σας εξόρμηση με ένα πρώτο, χαλαρό πότο στις «μαξιλάρες». Για περισσότερη «ένταση» και ψηλότερα ντεσιμπέλ θα κινηθείτε ανατολικά του νέου λιμανιού, προς το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πόλη και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία για “Plane Spotting” στην Ευρώπη!

Image
Σκιάθος

 

Οι παραλίες του νησιού

Δεκάδες είναι οι επιλογές για μπάνιο στη Σκιάθο και βρίσκονται και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η πιο κοντινή στην πόλη, προσβάσιμη με τα πόδια, είναι η Μεγάλη Άμμος, ενώ αρκετά κοντά, στο βόρειο άκρο του αεροδρομίου βρίσκεται η παραλία Ξάνεμος. Οι πιο δημοφιλείς, απάνεμες και ρηχές παραλίες βρίσκονται στη νότια ακτή του νησιού. Αχλαδιές, Τζανεριά, Καναπίτσα, Βρωμόλιμνος, Αγία Παρασκευή, Τρούλος, Μάραθα, αποτελούν μια βεντάλια επιλογών πριν καταλήξετε στην “celebrity” του νησιού, τις διάσημες Κουκουναριές. Γι’ αυτούς που δεν λένε ποτέ «όχι» σ’ ένα καλό beach party, δίπλα στις Κουκουναριές βρίσκεται η «ζωηρή» Μεγάλη Μπανάνα, ενώ για αυτούς που προτιμούν πιο χαμηλούς τόνος, πολύ κοντά βρίσκεται και η Μικρή Μπανάνα.

Αν ρωτήσετε του ντόπιους πιθανότατα θα σας προτείνουν παραλίες στα άλλα τρία σημεία του ορίζοντα. Δυτικά, την Αγία Ελένη, την Κρυφή Άμμο και το Μαντράκι. Βόρεια, την Ελιά, τον Άγκιστρο, τον Μικρό και Μεγάλο Ασέληνο και τις Λυγαριές. Ανατολικά, τον Μέγα Γιαλό και φυσικά τα Λαλάρια. Τα Λαλάρια ανταγωνίζονται σε φήμη και φωτογένεια τις Κουκουναριές και η φυσική πέτρινη αψίδα στην άκρη της παραλίας είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Σκιάθου. Είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα με τα τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν καθημερινά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κάνουν τον περίπλου του νησιού. 

Πολλές από τις νότιες παραλίες προσφέρουν δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν 15 σχολές σκι. Τα κρυστάλλινα νερά του προσφέρονται για καταδύσεις. Σχολές καταδύσεων μπορούν να σε μεταφέρουν στις νησίδες Άρκος και Ρέπι με τους φαντασμαγορικούς βυθούς. Στον Άρκο, αλλά και στον Τσουγκριά, άλλη μια ακατοίκητη νησίδα της Σκιάθου, θα βρείτε και πολύ όμορφες παραλίες. Στον Τσουγκριά, αξίζει να επισκεφθείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου που γιορτάζει στις 18 Αυγούστου.

Image
Σκιάθος Πεζοπορία

Φύση και δραστηριότητες

Όσο κι αν τα «τεχνοκρατικά» στοιχεία αδυνατούν να περιγράψουν το μεγαλείο της φύσης, στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του φυσικού πλούτου της Σκιάθου. Η χλωρίδα της αριθμοί περίπου 700 είδη, νούμερο τεράστιο για ένα τόσο μικρό νησί. Τα 2/3 του νησιού καλύπτονται από Αισθητικό Δάσος, ένα από τα 19 της Ελλάδας. Η Σκιάθος έχει δύο περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, δύο υγρότοπους και δύο καταφύγια άγριας ζωής και ενώ οι Κουκουναριές με τη λίμνη Στροφυλιάς πίσω τους, αποτελούν περιοχή, η οποία ανήκει στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και καλύπτει έκταση πάνω από 888 στρέμματα.

Ένα τέτοιο μαγικό φυσικό περιβάλλον προσφέρεται για πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων από γιόγκα και διαλογισμό μέχρι μαθήματα μελισσοκομίας και ιππασία. Το γεγονός ότι οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι μεγάλες (το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι 433 μέτρα), καθιστά το νησί ιδανικό για εξερεύνηση με ποδήλατο. Η Σκιάθος έχει αποκτήσει σήμα πιστοποίησης Ποδηλατικού Προορισμού από το δίκτυο “Bike Friendly”. 

Η άνθηση του περιπατητικού τουρισμού παγκοσμίως βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στη Σκιάθο. Το νησί διαθέτει ένα φροντισμένο, συντηρημένο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων. Έχουν χαρτογραφηθεί 25 πεζοπορικές διαδρομές, διάφορων βαθμών δυσκολίας με συνολικό μήκος 197 χλμ. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε την «μυστική» και «εσωστρεφή» Σκιάθο. Τα μονοπάτια περνούν από ρεματιές, πηγές, τρεχούμενα νερά, παλιά αλώνια, μύλους, τοποθεσίες που αναφέρονται από τον Παπαδιαμάντη, αλλά και τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, όπως της Μονή Παναγίας Εικονίστριας (Κουνίστρας), που είναι η πολιούχος της Σκιάθου και το τελευταίο «ενεργό» μοναστήρι του νησιού, την Ευαγγελίστρια με τον φρουριακό χαρακτήρα. Αν θέλετε να βιώσετε μια από τις πιο μυστηριακές εμπειρίες στη Σκιάθο, ελάτε στη Μονή Ευαγγελίστριας παραμονή Δεκαπεντάγουστου για να παρακολουθήσετε την περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου, ένα έθιμο που απαντάται σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας. Η περιφορά ακολουθεί μια πολύ όμορφη, ανηφορική διαδρομή ως το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, κατά την οποία οι πιστοί ψάλλουν, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της γιορτής ως «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Σκιάθο

 

Ανακαλύψτε τον προορισμό

Δείτε φωτογραφίες

Περιηγηθείτε στο χάρτη

Κοντινοί προορισμοί

Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή

Εκδηλώσεις & Δρώμενα

Όλες οι εκδηλώσεις