Μεγάλο Μετέωρο - Ο ακρογωνιαίος ΠλατύλιθοςΔείτε ΠερισσότεραΜεγάλο Μετέωρο - Ο ακρογωνιαίος Πλατύλιθος
Tόνος Αλοννήσου, ένας διατροφικός θησαυρόςΟ τόνος Αλοννήσου δεν είναι απλώς ένα ακόμα προϊόν delicatessen. Είναι η γεύση της καθαρής θάλασσας, της παραδοσιακής τεχνικής, της οικογενειακής φροντίδας και του σεβασμού στη φύση. Σε κάθε ταξίδι στην Αλόννησο, αξίζει να τον δοκιμάσετε ή να πάρετε μαζί σας λίγη από τη νοστιμιά του νησιού σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι.
Η Αλόννησος, είναι γνωστή όχι μόνο για τις καταγάλανες θάλασσες και τα αρχαία ναυάγια της, αλλά και για έναν ιδιαίτερο «θησαυρό» που ταξιδεύει από το Αιγαίο σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο: τον περίφημο τόνο Αλοννήσου, γνωστό και ως «τονάκι».Πρόκειται για λευκό τόνο του είδους Thunnus alalunga, με λεπτό, μαλακό φιλέτο, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και πρωτεΐνες, χωρίς βαρέα μέταλλα – χάρη στα πεντακάθαρα νερά της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του νησιού. Η συσκευασία του σε γυάλινα βάζα εγγυάται αγνότητα και διατήρηση της ποιότητας, με την κάθε παρτίδα να περνά από αυστηρούς ελέγχους ιχνηλασιμότητας. Η αλιεία του τόνου στην Αλόννησο είναι μια διαδικασία με παράδοση δεκαετιών. Με ορμητήριο τον κόλπο του Γέρακα στα βόρεια του νησιού, τα καΐκια ξεκινούν από τις 2 τα ξημερώματα. Τα παραγάδια, μήκους χιλιομέτρων με εκατοντάδες αγκίστρια, καλάρουν στα νερά με κατεύθυνση προς το Άγιο Όρος. Εκεί, εντοπίζονται τόσο ο λευκός τόνος (15-20 κιλά) όσο και ο εντυπωσιακός ερυθρός τόνος ή «τούνα» που μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά. Η αλιεία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν τραυματίζουν τα ψάρια και δεν διαταράσσουν τα οικοσυστήματα.Image Από τη θάλασσα στο βάζοΗ μεταμόρφωση του φρέσκου ψαριού σε εκλεκτό μεζέ περνά από μια σειρά διαδικασιών: πλύσιμο, καθάρισμα, τεμαχισμός, βράσιμο, στέγνωμα ή κάπνισμα, και τέλος αποστείρωση και τοποθέτηση σε γυάλινα βάζα με νερό, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Μπορείτε να βρείτε τον τόνο και σε καπνιστές ή πικάντικες «εκδοχές», ακόμα και σε μορφή πάστας με χούμους. Η όλη παραγωγή γίνεται με το χέρι – στοιχείο που εγγυάται την ποιότητα και την καθαρότητα των φιλέτων.Ο τόνος Αλοννήσου είναι ένα προϊόν παραδοσιακό, υγιεινό και ταυτόχρονα gourmet. Μπορείτε να τον απολαύσετε σκέτο, σε σαλάτες, μακαρονάδες, πίτσες ή σε παραδοσιακές συνταγές του νησιού. Ξεχωρίζει για τη φυσική του νοστιμιά και τη βελούδινη υφή του και ιδανικός για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους, αλλά και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.Image WRAP ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΝΟΥ – Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή του Δημήτρη ΣκαρμούτσουΥΛΙΚΑ2 τορτίγιες150 γρ. λευκός τόνος Αλοννήσου Alalunga σε νερό 200gr, Alelma2 σκληρά αυγά6 κ.σ. μαγιονέζα1 χυμό λεμονιού1 ντομάτα½ πιπεριά πράσινη½ αγγούρι3 κρεμμυδάκια, φρέσκα2 φύλλα μαρούλιαλάτι - πιπέρι, κατά βούλησηΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένουμε πολύ καλά τα φύλλα του μαρουλιού, τη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια και τη πιπεριά. Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μεσαία κομμάτια και ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια και τη πιπεριά. Καθαρίζουμε το αγγούρι και το ψιλοκόβουμε επίσης. Μεταφέρουμε τα λαχανικά μας σε ένα μεγάλο σκεύος.Στραγγίζουμε το τόνο και τον θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι. Ψιλοκόβουμε τα αυγά. Προσθέτουμε στο τόνο και τα αυγά τη μαγιονέζα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.Προσθέτουμε στο κέντρο κάθε τορτίγιας 2 κ.σ. με το μίγμα του τόνου και από πάνω 2 κ.σ. από το μίγμα των λαχανικών.Τυλίγουμε τις τορτίγιες σφιχτά και κλείνουμε στα πλαϊνά για να δημιουργήσουμε τα wraps μας. Μπορούμε να διατηρήσουμε τα wraps μας τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη για να έχουμε το πρωινό μας έτοιμο.*Ευχαριστούμε την κα. Ελπίδα Αναγνώστου από την εταιρεία «alelma» για την πολύτιμη βοήθειά της!Για περισσότερες πληροφορίεςWebsite: www.alelma.gremail: info@alelma.grΣχετικά TagsΑΛΟΝΝΗΣΟΣ - Η "Εναλλακτική",ΣΚΙΑΘΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ - Island Hopping στο Σμαραγδένιο Αιγαίο,