ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ - ΚΑΣΤΡΑΚΙ - Κοσμικοί φρουροί των ιερών βράχων

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ - ΚΑΣΤΡΑΚΙ - Κοσμικοί φρουροί των ιερών βράχων

Στη σκιά των βράχων, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μια ζωντανή κωμόπολη, η Καλαμπάκα, και ένα γραφικό χωριό, το Καστράκι, έχουν συνδέσει άρρηκτα τη μοίρα τους με τον ιερό τόπο.

Οι δύο ιστορικοί οικισμοί έχουν περάσει αναμενόμενα σε δεύτερο πλάνο, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπερθέαμα των Μετεώρων. Παρ’ όλα αυτά έχουν πλούσια ιστορία και αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Παραδοσιακά η οικονομία τους στηριζόταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία, όμως με τον ερχομό του μαζικού τουρισμού οι περισσότεροι κάτοικοι στράφηκαν στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης, γεγονός που είχε αντίκτυπο και στην οικιστική εικόνα τους. Στην Καλαμπάκα, στο Σοπωτό και στο Καστράκι, στο Μεσοχώρι, διατηρούνται γραφικές «γωνιές» που θυμίζουν το παρελθόν.

Η περιοχή κατοικείται από τους Νεολιθικούς χρόνους, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα στο γειτονικό σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, αναμένεται να ξανανοίξει τις «πύλες» του για το κοινό μέσα στους επόμενους μήνες.

Image
Καλαμπάκα - Καστράκι



Από το Αιγίνιο στην Καλαμπάκα

Στα Ρωμαϊκά χρόνια, υπήρχε στην περιοχή πόλη με την ονομασία Αιγίνιο, η οποία αναφέρεται από τον Στράβωνα, που παραδόξως δεν κάνει καμία αναφορά στο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, η σημερινή Καλαμπάκα ονομαζόταν Σταγοί, με πιθανότερες ετυμολογικές εξηγήσεις, τις εξής: α) ‘ς τους αγίους-σταγιούς- σταγούς- Οι σταγοί, β) εκ του «σταγός», δηλαδή σιταγωγός, γ) από τη σλαβική λέξη «στάγια», που σημαίνει θάλαμοι ή κοιλώματα βράχων. Για την σύγχρονη ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι προέρχεται από την βυζαντινή οικογένεια Καλαμπάκα, η δεύτερη ότι προέρχεται από το τουρκικό «καλέ-μπακ», που σημαίνει «περίοπτο, ισχυρό φρούριου».

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης η τρίκλιτη Βασιλική της Κοίμησης (10ος-11ος αιώνας), με τον εντυπωσιακό «κεντρικό» μαρμάρινο άμβωνα. Βρίσκεται κάτω από τον επιβλητικό, κάθετο βράχο της Αγιάς. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, στους δύο ορόφους του οποίου θα δείτε απίστευτα ρεαλιστικές αναπαραστάσεις θηλαστικών και πουλιών καθώς και όλα τα μανιτάρια της περιοχής. Το Μουσείο είναι «υπεύθυνο» και για την Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας, που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια στην Καλαμπάκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η Σχολή Ξυλογλυπτικής, η μοναδική επαγγελματική σχολή του είδους στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί από το 1949.

Image
Καλαμπάκα - Καστράκι

Σε πέτρινη αγκαλιά

Το Καστράκι είναι ο «κατ’ εξοχήν» οικισμός των Μετεώρων και μοιάζει να έχει κουρνιάσει στη αγκαλιά πέτρινων πύργων. Σε ότι αφορά το όνομα του χωριού φαίνεται ότι κατά τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε εδώ πραγματικό κάστρο, αλλά θα μπορούσε να προέρχεται και από το φυσικό κάστρο που σχηματίζουν γύρω του τα βράχια. Οι πρώτοι κάτοικοι του, πρέπει να ήταν Ηπειρώτες, από τη Βόρειο Ήπειρο,  οι οποίοι ίδρυσαν αρχικά τους οικισμούς Ρουξιόρι, Αγία Παρασκευή, Ριγήλαβο και Τρισκιανό, που ενώθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα, σχηματίζοντας το σημερινό χωριό.

Το Καστράκι προσφέρεται ως βάση για πεζοπορίες ανάμεσα στα βράχια των Μετεώρων. Αν βρεθείτε εδώ στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την «αντικατάσταση» των μαντηλιών στον Άγιο Γεώργιο Μανδηλά, ένα μικρό μοναστήρι του 14ου αιώνα, που βρίσκεται απόλυτα «ενσωματωμένο» σε βράχο των Μετεώρων.

Αν θέλετε να απολαύσετε την πιο εντυπωσιακή, «αεροπορική» θέα Καλαμπάκας, Καστρακίου και Μετεώρων, αναζητήστε τον δρόμο για τον παραθεριστικό οικισμό Κορομηλιά, ο οποίος από ύψος 1150 μέτρων προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα!

Ανακαλύψτε τον προορισμό

Δείτε φωτογραφίες

Περιηγηθείτε στο χάρτη

Κοντινοί προορισμοί

Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή

Εκδηλώσεις & Δρώμενα

Όλες οι εκδηλώσεις