Θάνος Καραθάνος – Ο "Αλχημιστής" της απόσταξης και της παλαίωσης

Ο Θάνος Καραθάνος «παντρεύει» τη σοφία της ελληνικής υπαίθρου με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αποδεικνύει καθημερινά ότι η ποιότητα και η καινοτομία μπορούν να ανθίσουν ακόμη και στα πιο μικρά χωριά της Ελλάδας. Στα χέρια του το παλιό, καλό, αγαπημένο τσίπουρο μετατρέπεται σε premium ποτό διεθνούς ακτινοβολίας!

Θάνος Καραθάνος – Ο "Αλχημιστής" της απόσταξης και της παλαίωσης

Θα χρειαστεί μια ολόκληρη παράγραφος για να καταγράψουμε τις διάφορες ιδιότητες του Θάνου Καραθάνου: Χημικός-Οινολόγος, αποσταγματοποιός, master blender, αμπελουργός, καθηγητής, πρόεδρος των Ελλήνων Οινολόγων, σύμβουλος ποιότητας, κριτής διεθνών διαγωνισμών, συγγραφέας. Οι φοιτητές του τον φωνάζουν «Δάσκαλo». Οι συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν «ποιητή», «μαέστρο», «καλλιτέχνη». Οι φίλοι του, βλέπουν σε αυτόν έναν αυθεντικό «μπον βιβέρ», που γυρνάει τις πλάτες του στις επιταγές του lifestyle. Η ουσία (η «δική» του, τουλάχιστον) βρίσκεται αλλού: στη βαθιά, σχεδόν «γονιδιακή» σύνδεσή του με το αμπέλι και στη φιλοσοφία ζωής που καθορίζει κάθε του επιλογή.

Ο Θάνος μεγάλωσε μέσα στην παράδοση του κρασιού και του τσίπουρου. Στα παιδικά του χρόνια έμαθε από τον παππού του τι σημαίνει «καζάνι», πώς μυρίζει το ζυμάρι που σφραγίζει τον αποστακτήρα, πώς ξεχωρίζουν κεφαλές και ουρές, τι σημαίνει «καρδιά» στο τσίπουρο – μια λέξη που ο ίδιος θεωρεί ότι αποδίδει την ουσία της απόσταξης όσο και της ζωής. Με τη μητέρα του στο αμπέλι και τον πατέρα του στο οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, οι πρώτες του εμπειρίες τον οδήγησαν στη Χημεία, την πλησιέστερη τότε επιστημονική διαδρομή προς την Οινολογία.

Η επιστροφή στο χωριό – μια απόφαση ζωής

Αφού διέγραψε μια πετυχημένη τροχιά ως οινολόγος και στέλεχος μεγάλων εταιρειών, ο Θάνος επέστρεψε στις ρίζες του. Άφησε πίσω μια πολύ επιτυχημένη και πολλά υποσχόμενη καριέρα για να ζήσει και να δημιουργήσει στο χωριό του, το Παλιούρι Καρδίτσας, δίπλα στη φύση των Αγράφων. Να καλλιεργήσει τη δική του γη, να αφοσιωθεί στα αμπέλια του, να μεγαλώσει τα παιδιά του στον τόπο των παιδικών του αναμνήσεων.

Ήταν μια απόφαση τολμηρή – σχεδόν ριψοκίνδυνη. Την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε σε βαθιά κρίση, εκείνος διάλεξε το δύσκολο μονοπάτι: καλλιέργειες από το μηδέν, νέα προϊόντα, βαρέλια πανάκριβα, γραφειοκρατία και ελάχιστη αγορά για κάτι άγνωστο ακόμη: ένα premium παλαιωμένο τσίπουρο. Ήταν μια επίπονη διαδικασία, σχεδόν 30 χρόνια δοκιμών, όμως το αποτέλεσμα τον δικαιώνει! Κι ας χάνει τη μισή, περίπου, παραγωγή από το «μερίδιο των αγγέλων», την ποσότητα που εξατμίζεται με τα χρόνια. Χαλάλι!

Αλλά η πίστη του ήταν σταθερή. Όπως στα μεγάλα ουίσκι, τα ρούμια, τις τεκίλες, έτσι και στο τσίπουρο: το μέλλον βρισκόταν στην παλαίωση. Μόνο που εδώ, η πρώτη ύλη – το σταφύλι – είναι ασύγκριτα ανώτερη. Κι εκεί ο Θάνος είδε όχι απλώς μια επαγγελματική ευκαιρία, αλλά έναν δρόμο να αναδείξει ένα εθνικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί ακόμα κι αν επέστρεψε στο χωριό του παραμένει ένας πολίτης του κόσμου!

Image
Θάνος Καραθάνος
Θάνος Καραθάνος

PÚRO: ένα ελληνικό απόσταγμα που άλλαξε τα δεδομένα

Το αποτέλεσμα αυτής της πίστης είναι το PÚRO – το πρώτο premium παλαιωμένο ελληνικό τσίπουρο. Ένα απόσταγμα που γρήγορα τράβηξε την προσοχή του διεθνούς κοινού, συγκεντρώνοντας άρθρα, αφιερώματα και αναγνώριση από γευσιγνώστες και ειδικούς.

Ακολούθησε το PÚRO SINGLE BARREL AGED 10 YEARS: το πρώτο ελληνικό τσίπουρο με παλαίωση άνω των 10 ετών, με ενδείξεις single barrel και cask strength. Μια πραγματική τομή για την ελληνική παραγωγή, που άνοιξε δρόμο σε δεκάδες νέες ετικέτες παλαιωμένου τσίπουρου. Ένα προϊόν που συνδέει την ελληνική γη με την παγκόσμια σκηνή των μεγάλων αποσταγμάτων.

Ο επισκέπτης που φτάνει στο Παλιούρι δεν συναντά απλώς ένα αποστακτήριο. Βρίσκεται σε μια ήρεμη, αυθεντική γωνιά της Ελλάδας. Οι πλαγιές των Αγράφων ορίζουν τον ορίζοντα, τα αμπέλια δίνουν χρώμα στο τοπίο, το χωριό διατηρεί την απλότητα της καθημερινής ζωής. Ο Θάνος μιλά για έναν τόπο «ιδανικό» και ταυτόχρονα «ξεχασμένο».

Η «καλή ζωή» και ο πλούτος της απλότητας

Η επίσκεψη στο αποστακτήριο είναι περισσότερο από δοκιμή ενός premium αποστάγματος. Είναι ένα ταξίδι στον πολιτισμό του αμπελιού, σε έναν τόπο αυθεντικό και πάνω απ’ όλα μια γνωριμία με έναν άνθρωπο που έχει μετατρέψει τη γνώση, τη μνήμη και την παράδοση σε δημιουργία. Για τον Θάνο, η καλή ζωή είναι απλή: μέτρο, ισορροπία, δημιουργία, φιλία, χιούμορ, προσφορά. Η «επανάσταση της καθημερινής ζωής» που υπερασπίζεται δεν είναι θεωρητική· είναι πράξη.

Σχετικά Tags

Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή

Κοντινοί προορισμοί

Ανακαλύψτε την ευρύτερη περιοχή