Αποστακτήριο «PURO Καραθάνος – Artisan Spirits»

Συνδυάζοντας τη σοφία της παράδοσης με την τόλμη της καινοτομίας, και την επιστημονική γνώση με την «γονιδιακή» αγάπη για τα αμπέλια, ο δημιουργός αυτού του μικρού, αλλά ξεχωριστού αποστακτηρίου, Θάνος Καραθάνος, προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στον κόσμο των σπάνιων αποσταγμάτων.

Αποστακτήριο «PURO Καραθάνος – Artisan Spirits»

Στους πρόποδες των Αγράφων, στο χωριό Παλιούρι, μόλις 20 χλμ. από την Καρδίτσα, αυτή η μικρή μονάδα έχει επαναπροσδιορίσει την ελληνική παράδοση των αποσταγμάτων. Είναι «έργο ζωής» του Θάνου Καραθάνου, οι πολλαπλές ιδιότητες του οποίου (Χημικός-Οινολόγος, πρόεδρος των Ελλήνων Οινολόγων, master blender, αποσταγματοποιός, αμπελουργός, καθηγητής, σύμβουλος ποιότητας, κριτής διαγωνισμών, συγγραφέας),  «συμπυκνώνονται» σε αυτή την παλιά οικογενειακή αποθήκη που έχει μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο και - με τη συμβολή του αρχιτέκτονα καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σπύρου Παπαδόπουλου- σε ένα μοντέρνο βιομηχανικό χώρο υψηλής αισθητικής.

 

Γνωριμία με το αποστακτήριo
Η επίσκεψη στο αποστακτήριο είναι μια πλήρης εμπειρία. Ξεκινά με τον ειδικά σχεδιασμένο άμβυκα απόσταξης («καζάνι»), κατασκευασμένο στην Ελλάδα αποκλειστικά για το PÚRO, με προηγμένη τεχνολογία (με κλασματική στήλη επανακαθαρισμού με 4 πλατό, ανορθωμένη πλαγίως στον λέβητα και συμπυκνωτή επαναροών)  που εξασφαλίζει την ακρίβεια και την ποιότητα στην παραγωγή. Η διαδικασία συνεχίζεται στο ποτοποιείο και το εμφιαλωτήριο, όπου η φροντίδα για κάθε λεπτομέρεια – από την επεξεργασία του νερού έως την εμφιάλωση – εξασφαλίζει αποστάγματα μοναδικού χαρακτήρα.

Image
Puro Καραθάνος

Η κάβα παλαίωσης είναι το «θησαυροφυλάκιο» του αποστακτηρίου: δεκάδες βαρέλια γαλλικής δρυός, με διαφορετική προέλευση και τεχνική καψίματος, φιλοξενούν τα αποστάγματα μέχρι να φτάσουν στην τέλεια ωρίμανση. Στο ειδικά διαμορφωμένο χημείο, η πολύχρονη επιστημονική εμπειρία του Θάνου Καραθάνου εγγυώνται την τελική ποιότητα, ενώ η αίθουσα γευσιγνωσίας προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εκλεκτά προϊόντα στον τόπο της δημιουργίας τους.

Τα εμβληματικά προϊόντα

To παλαιότερο, χρονολογικά, (οινο)πνευματικό «τέκνο» του αποστακτηρίου είναι το PÚRO, το πρώτο ελληνικό premium παλαιωμένο τσίπουρο που στέκεται επάξια δίπλα στα μεγάλα αποστάγματα του κόσμου, αποκαθιστώντας την τιμή του κάποτε υποτιμημένου, κλασικού ελληνικού ποτού. Παρασκευασμένο από στέμφυλα Μαύρου Μοσχάτου, είναι πολύπλοκο αρωματικά, με νότες ανθέων, μελιού, αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και ξύλου, προσφέρει μια πολυδιάστατη εμπειρία που απογειώνεται στο στόμα και κορυφώνεται με μακρά, αρωματική επίγευση.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το PÚRO SINGLE BARREL, το πρώτο ελληνικό single barrel παλαιωμένο απόσταγμα, εμφιαλωμένο χωρίς αραίωση. Οι βαθιές, πλούσιες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται στο μοναδικό αυτό βαρέλι προσφέρουν ένα εξαιρετικά σπάνιο και φινετσάτο αποτέλεσμα δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο με μοναδικό χαρακτήρα. Συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά, bitter σοκολάτες, καπνιστές λιχουδιές και, φυσικά, για όσους καπνίζουν, ένα αρωματικό και πολύπλοκο κουβανέζικο πούρο!

Image
Puro Καραθάνος
Puro Καραθάνος

Με μόλις 280 φιάλες και χειρόγραφη αρίθμηση, το PÚRO SINGLE BARREL AGED 10 YEARS αποτελεί το πρώτο ελληνικό τσίπουρο παλαίωσης 10 ετών. Η συγκεκριμένη εμφιάλωση, όπως δηλώνει και το όνομά του, προέρχεται από ένα μοναδικό βαρέλι (η μισή σχεδόν ποσότητα του οποίου «πέταξε» τα δέκα αυτά χρόνια και αποτέλεσε το …«μερίδιο των αγγέλων»!) και εμφιαλώθηκε χωρίς αραίωση με νερό όπως βγήκε από το βαρέλι, ως cask strength στους 54% βαθμούς αλκοόλης. 

Ακόμα πιο δυνατό, το PÚRO SINGLE BARREL AGED 10 YEARS 57,5% vol αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο «οπλοστάσιο» του αποστακτηρίου και προέρχεται το βαρέλι Νο 20 από γαλλική δρυ, με τη συμβολική ονομασία “Révélation” (αποκάλυψη).  Ο αλκοολικός του βαθμός, που για πρώτη φορά εμφανίζεται από ελληνικό απόσταγμα σε τόσο υψηλό επίπεδο, τιθασεύεται γευστικά, αφού δένει αρμονικά με τα πυκνά και σύνθετα αρώματα του αυτόχθονου Μαύρου Μοσχάτου και την πολυπλοκότητα του μπουκέτου παλαίωσης καθώς και με την υπερσυμπυκνωμένη και πληθωρική γευστική αρμονία που απέκτησε από  τη δεκαετή επαφή με το ξύλο. Εμφιαλώθηκε, επίσης, σε 280 φιάλες τοποθετημένες σε συσκευασία ατομικού ξύλινου κουτιού, οι οποίες φέρουν χειρόγραφη αρίθμηση και την υπογραφή του παραγωγού.

Οι αμπελώνες και τα κρασιά "Χίλια Κλήματα"

Η οικογένεια Καραθάνου καλλιεργεί πάνω από 100 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων με φυσικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στην αμπελουργική ζώνη Δαφνοσπηλιάς – Παλιουρίου. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται περιλαμβάνουν γηγενείς όπως Λημνιώνα, Μπατίκι, Μαύρο Μεσενικόλα, Ζαχαροκοκκινούδι, καθώς και εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Μοσχάτο, Μαλβάζια, μαζί με το διεθνές Syrah.  Από αυτές τις ποικιλίες παράγονται τα κρασιά "Χίλια Κλήματα", ένα λευκό και ένα ερυθρό κρασί μικρής παραγωγής, τα οποία, επίσης μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης στο αποστακτήριο.

Το αποστακτήριο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού και προσφέρει εξατομικευμένες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες. Υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης γεύματος στο οικογενειακό ξενοδοχείο KAZARMA LAKE RESORT & SPA στη κοντινή λίμνη Πλαστήρα.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Παλιούρι Καρδίτσας, Τ.Κ. 43300
Τ/ +30 24410 69559 | +30 6944447090
Email: info@purokarathanos.gr
Website:  www.purokarathanos.gr

Σχετικά Tags

Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή

Κοντινοί προορισμοί

Ανακαλύψτε την ευρύτερη περιοχή