19 Σεπτεμβρίου 2025Φεστιβάλ Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές – Λάρισα / 19 & 20 ΣεπτεμβρίουΣτον Μύλο του Παπά, στη Λάρισα, διοργανώνεται μια διήμερη «γιορτή» γεύσεων και αρωμάτων που στόχο έχει να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο και την πολιτιστική ταυτότητα του Ολύμπου.Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» διοργανώνει στην Λάρισα το διήμερο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΚΛΕΚΤΕΣ», που θα πραγματοποιηθεί στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2025 στο χώρο του Μύλου του Παππά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές II: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός». Στόχος είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών.Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά σημαντικούς Έλληνες chefs και προσωπικότητες του γαστρονομικού χώρου, να απολαύσει ζωντανές μαγειρικές παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες, αλλά και να συμμετάσχει σε δράσεις που συνδέουν τη γεύση με την εμπειρία, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.Παράλληλα, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από πολιτιστικές δράσεις, που θα χαρίσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία γιορτής σε όλους τους επισκέπτες.Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Πέρα από τη γαστρονομία, έχουν προγραμματιστεί ειδικές δραστηριότητες για παιδιά, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση, την εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή διατροφή και την εξοικείωση με τα τοπικά προϊόντα.Το διήμερο περιλαμβάνει ενδεικτικά δράσεις όπως:• Θεματικά περίπτερα με εκλεκτά προϊόντα του Ολύμπου και του νομού• Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και προβολής των δράσεων του Σχεδίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών ώστε να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν την οργάνωση του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού (19 Σεπτεμβρίου, Μύλος του Παππά, Λάρισα).• Γαστρονομικές δημιουργίες & cooking events από διακεκριμένους chefs• Παρουσιάσεις & γευστικές αφηγήσεις από καταξιωμένους ανθρώπους της γαστρονομίας• Ειδικές δράσεις για παιδιά• Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ.Image ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 202517:30 – 19:30 Για ΠαιδιάΔημιουργικά παιχνίδια και πρώτες γαστρονομικές εμπειρίες για τους μικρούς μας φίλους18:30Η τέχνη της παραδοσιακής πίταςΟ Γυναικείος Συνεταιρισμός Γόννων μοιράζεται τα μυστικά του παραδοσιακού φύλλου — και μας κερνά μοναδικές γεύσεις18:30 – 19:30 (Παράλληλα)Εσπερίδα ΠαρουσίασηςΕνημέρωση για τις δράσεις της διατοπικής συνεργασίας Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές II: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός και τα αποτελέσματά του19:00 – 21:30Οι σεφ δημιουργούν με τοπικά προϊόνταΔιακεκριμένοι σεφ μαγειρεύουν ζωντανά και μας προσκαλούν να γευτούμε τις «Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές»Ζήστε από κοντά τη μαγεία της δημιουργίας, με μοναδικές συνταγές που θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι chefs:• Γιάννης Κακλής chef , Γενικό Γραμματέα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος• Βασίλης Παναγούλης chef Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος• Αστέριος Καψάλης, Chef στη Λέσχη Αξιωματικών Λάρισας, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων ΕλλάδοςΚατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί Cooking Event με live γευστικές δημιουργίες.19:45 – 20:00 - Εγκαίνια & Χαιρετισμοί20:00 – 21:30Παραδοσιακοί Ήχοι και ΧοροίΖωντανή μουσική και χοροί της παράδοσης κλείνουν τη βραδιάΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 202517:30 – 19:30Για ΠαιδιάΔημιουργικά παιχνίδια και πρώτες γαστρονομικές εμπειρίες για τους μικρούς μας φίλους18:00Γευστικές Μνήμες – Τα προψημένα ζυμαρικά του ΠόντουΑπό την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, με την υπογραφή της Σοφίας Κιόρογλου Κυριλλίδου.18:30 – 21:30Γαστρονομία & ΓευσιγνωσίαΗ δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στην τέχνη της γεύσης, με εκλεκτές παρουσίες που θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της γαστρονομίας:• Ελένη Ψυχούλη – Δημοσιογράφος Γεύσης• Ιωάννα Σταμούλου – Δημοσιογράφος ΓεύσηςΑνακαλύψτε νέες εμπειρίες γεύσης και απολαύστε τις δημιουργίες τους μέσα από διαδραστικά Cooking Event και γευσιγνωσίες, όπου το κοινό έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο!20:00 – 21:30Παραδοσιακοί Ήχοι και ΧοροίΖωντανή μουσική και χοροί της παράδοσης κλείνουν τη βραδιάΕκθεσιακά ΠερίπτεραΣτον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσουν θεματικά περίπτερα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να γευτούν προϊόντα της περιοχής:• Παραδοσιακές Γεύσεις Ζύμης• Γεύσεις Φάρμας• Θησαυρός της Κυψέλης• Δώρο Αμπελιού• Αρώματα Φύσης• Καρποί της Γης• Διαλεχτοί Καρποί• Γλυκιά ΠαράδοσηΜε πρωτοβουλίες όπως οι «Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές», αναδεικνύεται η ταυτότητα και η δυναμική της περιοχής, συνδέοντας τη γαστρονομία με τον τουρισμό, την τοπική παραγωγή και τον πολιτισμό. Πρόκειται για μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό και σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια.Είσοδος Ελεύθερη ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙΛΑΡΙΣΑ – Η πόλη των ευχάριστων εκπλήξεων,