Μεγάλο Μετέωρο - Ο ακρογωνιαίος ΠλατύλιθοςΔείτε ΠερισσότεραΜεγάλο Μετέωρο - Ο ακρογωνιαίος Πλατύλιθος
2 Ιουλίου 2025Eκδηλώσεις για τον Οινοτουρισμό στη ΛάρισαΟλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον Οινοτουρισμό από την ΑΕΝΟΛ την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 ΙουνίουΟ Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας Α.Ε. - «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» διοργάνωσε, στη Λάρισα και τον Τύρναβο την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουνίου, εκδηλώσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού», του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020, με θέμα «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των γεύσεων του Ν. Λάρισας». Το διήμερο περιλάμβανε τις παρακάτω δράσεις:Α. "Θεματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη οινοτουριστικών εμπειριών" Διοργανώθηκαν δύο θεματικά εργαστήρια (ένα στη Λάρισα το πρωί την Πέμπτη 12 Ιουνίου και ένα στον Τύρναβο, το πρωί την Παρασκευή 13 Ιουνίου), τα οποία απευθύνονταν σε ιδιοκτήτες/τριες και στελέχη οινοποιείων, ομάδων τοπικής δράσης, τουριστικών γραφείων και γενικότερα τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, καθώς και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων αφορούσαν σε εξειδικευμένα θέματα οινοτουρισμού όπως και ήταν οι παρακάτω: Επισκέψιμο Οινοποιείο, ορισμός, διαδικασίες απόκτησης σήματος, οφέλη, με εισηγητή τον Νικόλαο Σαρούκο, Προϊστάμενο Ελέγχου και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, του Υπουργείου ΤουρισμούΣχεδιάζοντας Οινοτουριστικές Εμπειρίες από τη θεωρία στην πράξη: βασικές αρχές και στρατηγικά βήματα για την εξασφάλιση της ποιότητας με εισηγήτρια την Όλγα Βουτσικάκη, Τεχνολόγο Γεωπόνο, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, με μεταπτυχιακό τίτλο «Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία»Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των γεύσεων του Ν. Λάρισας. με εισηγητή τον Γιάννη Καλογιαννίδη, New Product Development, Sustainability Coordinator Mazi Travel & EventsΠως μπορεί η σωστή επικοινωνία στα media (παραδοσιακά και social) να κάνει ελκυστικό οινοτουριστικά, έναν προορισμό, με εισηγητή τον Ελευθέριο Πλακίδα, Δημοσιογράφο Carpe VinumΤο κρασί στην εστίαση: οι βασικές οινικές γνώσεις του επαγγελματία της εστίασης. με εισηγητή τον Ανέστη Χαϊτίδη, Οινολόγο, The WinehouseΣυνεργασίες & δικτύωση τοπικών προϊόντων - εστίασης και τουρισμού, με εισηγητή τον Θάνο Καραθάνο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, Μέλος Δ.Σ. ΕΝΟΑΘΕ, Συνεργάτη Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΒιώσιμος Οινοτουρισμός, με εισηγήτρια την Ελπίδα Παλαμίδα, Hospitality Manager, KIR-YIANNI EstateΑκολούθησε γευσιγνωσία κρασιών της περιοχής, συνδυασμένα με τοπικά προϊόντα.Image Β. «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στο Ν. Λάρισας» Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα ανοιχτή ανοικτή στο κοινό, η οποία κάλυψε θέματα που αφορούν τον οινοτουρισμό και τη δυνατότητα ανάπτυξης οινοτουριστικών εμπειριών στην περιοχή. Το πρόγραμμα Ημερίδας περιλάμβανε:Χαιρετισμό από τον Νικόλαο Γάτσα Πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ και Δήμαρχο Ελασσόνας Εναρκτήρια τοποθέτηση από την Ανδριάνα Κομήτσα, Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού και Πρόνοιας και Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD - LEADERΣύντομη παρουσίαση της ΑΕΝΟΛ Α.Ε από τον Γιάννη Σαμώτα, Γενικό διευθυντή ΑΕΝΟΛ Α.ΕΠαρουσίαση Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας: «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισμού» από την Σεβαστή Μπασδέκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμμάτων – Συντονίστρια LEADER-ΑΕΝΟΛ Α.Ε.Στη συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις με την παρακάτω θεματολογία:Αναπτυξιακή πολιτική των Ειδικών μορφών του τουρισμού «Ο Οινοτουρισμός» με εισηγήτρια την Δρ. Παναγιώτα (Γιόλα) Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής Υπουργείου Τουρισμού. Διδάκτορα Τουριστικής Οικονομίας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου ΑιγαίουΟ ρόλος της εστίασης και των τοπικών προϊόντων στην εξέλιξη του Οινοτουρισμού με εισηγητή τον Ελευθέριο Πλακίδα, Δημοσιογράφο Carpe VinumΟινοτουριστικές διαδρομές που εμπνέουν, συνδέουν, ταξιδεύουν και φωτίζουν…τα βουνά, τους καρπούς, τις μνήμες τις ρίζες, τους ανθρώπους με εισηγήτρια την Όλγα Βουτσικάκη, Τεχνολόγο Γεωπόνο, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, με μεταπτυχιακό τίτλο «Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία»Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην ΠΕ Λάρισας και στη Θεσσαλία με εισηγητή τον Θάνο Καραθάνο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, Μέλος Δ.Σ. ΕΝΟΑΘΕ, Συνεργάτη του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΧαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρης Τσέτσιλας και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας του Δήμου Λαρισαίων Φώτης Τζατζάκης.Αμέσως μετά την Ημερίδα ακολούθησε Γευσιγνωσία, από οινοποιεία του Νομού Λάρισας, τα οποία παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό. Τα κρασιά και αποστάγματα συνοδευόταν με εδέσματα που ετοίμασαν σεφ, και τα οποία εδέσματα συνδυαζόταν με τους τύπους των κρασιών που παρουσιάστηκαν, προσφέροντας μια πλήρη και βιωματική εμπειρία γεύσης και πολιτισμού.Καλεσμένη Chef ήταν η Μαρία Λεόνοβα, η οποία μαγείρεψε live ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ με υλικά αποκλειστικά από τον Νομό Λάρισας.Την εκδήλωση πλαισίωσε Μουσικό Σχήμα.Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα Οινοποιεία (με αλφαβητική σειρά):Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΤυρνάβουΒιολογικοί Αμπελώνες - Οινοποιείο ΖησάκηΒιολογικοί Αμπελώνες ΓιάτσαΚαρδάση ΑποστάγματαΚατσάρος Αποστάγματα - ΟίνοιΚτήμα Δ. ΜίγαςΚτήμα ΖαφειράκηΚτήμα ΚαρυπίδηΚτήμα ΚίτοςΚτήμα Κωστή -Terra Di CostiΚτήμα Μανωλίδη,Κτήμα ΌλοινοςΚτήμα Σάκης ΜηνάςΟινοποιείο ΕσκίογλουΟινοποιείο ΝικολούληΟινοποιείο ΠαπαδημητρίουΟινοποιείο ΧρυσοχόουΟινοποιία ΑλατάΟινοποιία Πουλτσίδη Τσιλιλής Κ. ΑΕ Αμπελουργία – Οινοποιία – ΑποσταγματοποιίαImage Γ. Επισκέψεις σε Οινοποιεία Την Παρασκευή το πρωί στις 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις δημοσιογράφων και επαγγελματιών του Τουρισμού στα επισκέψιμα οινοποιεία του Νομού Λάρισας, στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, στο Κτήμα Δ. Μίγας, στο Κτήμα Ζαφειράκη και στο Κτήμα Όλοινος.Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες Οινοποιοί οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και παρότρυναν τους διοργανωτές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν παρόμοιες δράσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη της δυναμικής των περιοχών παρέμβασης ως οινοτουριστικούς προορισμούς και στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής. ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙΛΑΡΙΣΑ – Η πόλη των ευχάριστων εκπλήξεων,ΤΥΡΝΑΒΟΣ - Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν...,ΟΛΥΜΠΟΣ - Η Ήρεμη Δύναμη της Θεσσαλίας,